Vaak wordt het verschil tussen de Ragdoll en de RagaMuffin gevraagd. Ze hebben natuurlijk veel overeenkomsten, want ook al is het een apart ras ze hebben gemeen dat ze beide afstammen van de oorsprongkelijke Ragdolls. De kleuren en patronen (zoals mitted en bi-color) die bij de ragdoll fokkers zo’n belangrijke rol spelen zijn niet echt belangrijk voor de RagaMuffin fokkers. RagaMuffin fokkers accepteren Voorbeeld Classic Tabby elke kleur (ook voor de ogen) en patroon, met of zonder wit, maar de verschillen gaan verder dan louter en alleen kleur en patroon. De vorm van de schedel is anders. Daar waar de Ragdol tussen de oren een vlakke schedel heeft zie je bij de RagaMuffin dat de schedel doorloopt in een bolle vorm. De RagaMuffin heeft een kortere neus dan de Ragdoll. De ogen van de RagaMuffin hebben de vorm van een walnoot daar waar Ragdols ovaal gevormde ogen hebben. Het gezicht van de RagaMuffin is iets meer mollig en ze hebben iets naar voren gekanteld oren. De walnoot vormige ogen, de volle snorhaarkussens en het rondere koppie geven de RagaMuffin karakteristieke lieve (Teddybeerachtige) uitdrukking. De RagaMuffin’s vacht is qua textuur vergelijkbaar met die van een konijn en is korter en dikker dan medium lange zijdeachtige vacht van de Ragdoll’s.
nikaj-02-11-2014ii Ragdoll’s groeien (en kleuren) door tot hun derde levensjaar, RagaMuffin’s hebben een jaartje meer nodig. Een RagaMuffin is pas uitgegroeid met vier jaar! Als fokker van beide rassen merken we ook dat pointed RagaMuffins sneller en intenser kleuren dan een pointed Ragdoll. Zo zagen we bij een Pointed tabby RagaMuffin kitten rond 12 weken al de dikke strepen die horen bij een Classic Tabby doorschijnen op de rug. Bij Ragdolls zie je dat nooit op de leeftijd, bij vele eigenlijk niet eens na jaren!
De RagaMuffin fokkers verkozen tot 2001 om bepaalde ‘outcrosses’ met andere rassen toe te staan. Dit deden ze om de genenpool te vergroten zodat een sterker en gezonder ras zou ontstaan. Doelstelling bleef altijd om het lieve karakter te behouden. Er is alleen doorgefokt met katten die een zeer goedaardig karakter hebben.

Karakter is voor een groot deel erfelijk. Met name Siberische katten zijn ingekruist vanwege vele goede eigenschappen, maar ook andere rassen. Na 2001 is besloten alleen nog sporadisch Siberische katten in te kruizen. Als je objectief naar het resultaat kijkt kun je stellen dat het gezonder maken van het ras maar deels is gelukt. Het ras is nog steeds gevoelig voor HCM en PKD. Voor ons eigen gevoel minder, maar erfelijke ziektes zijn heel moelijk uit te bannen voor een heel ras. Niet alle DNA strengen van de deze ziektes zijn testbaar en soms krijgen katten pas symptonen op hogere leeftijd. Ook is het mogelijk dat twee gezonde katten een kitten krijgt dat de ziekte wel heeft. Dat kan omdat beide ouderdieren drager zijn en dus zelf niet de ziekte zullen krijgen.

Een ander resultaat is dat er veel variatie is ontstaan in het ras. Het is eigenlijk nog meer kort geleden dat er verschillende rassen ingekruist zijn en dat zie je wel terug aan de verschillende lijnen. Zo heeft Fayenne zichtbaar andere uiterlijke kenmerken dan bijvoorbeeld Kenna. Fayenne heeft duidelijk een andere en langere vacht en is groter.
trey-30-10-2014
Tegenwoordig fokken RagaMuffin fokkers alleen nog met RagaMuffins, er wordt dus in de praktijk ook geen Siberische kat meer ingekruist. Dit zal er voor zorgen dat langzaam aan de RaggaMuffin steeds meer algemene kenmerken zal krijgen. Bij Ragdolls zie je overigens ook wel, daar zijn met name uiterlijke verschillen tussen de chocolates/lilac lijnen en de rest. Dit komt ook vanwege het inkruizen van andere rassen en het feit dat dit redelijk recent is. De kleur chocolate was nooit aanwezig in de Ragdoll lijnen en een dergelijk gen ontstaat niet zomaar. Wij zien de verschillen bij Bay (Chocolate poes uit Nieuw Zeeland) heel duidelijk. Verder valt bij de Ragdolls op dat de uiterlijke verschillen sterk afhankelijk zijn van land van afkomst. We hebben Ragdolls uit Amerika, Australië, Nieuw Zeeland, Polen en Nederland. De laatste jaren halen meer fokkers katten van ver weg. Tien jaar geleden was dit nog redelijk uitzonderlijk en daardoor zie je dat het ras afhankelijk van land van herkomst toch behoorlijk kan verschillen.

Nederlandse RaggaMuffin’s

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als een Nederlandse RaggaMuffin. Een RaggaMuffin kun je alleen halen bij een erkende RagaMuffin fokker. Zo’n fokker is aangesloten bij het ACFA, CFA (Amerikaanse stamboekverenigingen) en / of GCCF (UK). Vanuit de RagaMuffin verenigingen RAG en TRKBS worden RagaMuffin’s alleen maar erkend als ze een stamboom hebben van één van de genoemde stamboeken. Een RagaMuffin die bij een Nederlandse stamboek vereniging geregistreerd is eigenlijk een solid Ragdoll. In Nederland wordt alleen de pointed ragdoll erkend, daarom noemen ze doorgekleurde Ragdolls (Solid Ragdolls) en zelfs Sepia’s en Mink Ragdolls geen Ragdoll, maar een RagaMuffin. Dit is al jaren het geval, wij zelf hebben altijd onze Solids en Minks geregistreerd bij Tica. Tegenwoordig doen we het bij een Tica gelieerd stamboek in België (BCC). Het komt er op neer dat als je een RagaMuffin hebt met een nederlandse stamboom dat het feitelijk een doorgekleurde Ragdoll is óf een slipnestje van een ander ras en een Ragdoll. De nederlandse stamboekverenigingen staan hier alleen in. Nergens anders ter wereld worden deze katten erkend als RagaMuffin. Dat neemt niet weg dat het hele lieve en mooie katten kunnen zijn. Wij hebben zelf ook een Solid Ragdoll (Haylee). Zij is zo super lief en enorm mooi, TICA geregistreerd en derhalve een Solid Ragdoll. Wij zelf vinden het standpunt van de Nederlandse stamboekverenigingen echt te belachelijk voor woorden. De eerste Ragdoll op de wereld en dus stammoeder is Josephine. Een volledig witte kat, dat heet solid. Dus vanaf dag 1 heeft het solid gen al in de Ragdoll gezeten …