De kattenvereniging NVVK vroeg me of ook nog een tweede artikel wilde schrijven in Sistrum. Nu over een RagaMuffin nestje. Dit is het geworden:

Tweede artikel Sistrum voorblad Tweede artikel Sistrum blz 1

Intro

Mijn naam is Annoeschka Uljee en ik heb een Ragdoll en RagaMuffin Cattery in Arnhem. Voor het kerstnummer van Sistrum van 2013 mocht ik een artikel schrijven over de RagaMuffin. In Nederland is dit ras nog nieuw, onbekend en zeldzaam. Het idee werd geopperd om bij het eerstvolgende RagaMuffin nestje al mijn ervaringen op te schrijven als follow-up van het eerste artikel.
We hebben slechts één RagaMuffin dek kater, zijn naam is Taji. We hebben hem uit Amerika laten overkomen. Hij is inmiddels 2 jaar oud en begint al heel groot te worden, RagaMuffins groeien door tot hun vierde levensjaar, dus hij wordt nog groter! Taji is een Natural mink Shaded & White kater met heel grote groene ogen, echt heel mooi. De poes die als eerste Taji mag bezoeken is Jazmyne. We hebben Jazmyne samen met haar zus Dasha in februari 2013 uit Engeland gehaald. Zij is nu ruim een jaar oud en dit wordt haar eerste nestje. Jazmyne is een heel lieve en rustige poes. In het begin was ze nog best druk en stout, maar nu is ze heel lief en de rust zelve. Als je op een stoel zit komt ze gezellig achter je liggen tegen je rug aan. Lekker warm! Ze heeft goudkleurige ogen en ze is blue cream gekleurd, als het gaat om de kleuren van de kittens kunnen we van alles verwachten! Rood, tortie, mink, blue en zelfs pointed zoals Ragdolls. Dat is ook precies waarom we tortie poezen gekozen hebben, dan krijg je van die fantastische toverbal nesten! Jazmyne is groot genoeg voor haar eerste nestje. Ze is dol op Yogho! Yogho! En iedere keer als onze zoon dat laat staan drinkt zij het leeg. Ze heeft voldoende energie reserves opgebouwd zullen we maar zeggen.

Voorbereiding

De dracht van een poes duurt twee maanden. Als een poes bij de kater is geweest kun je aan de verkleuring en lichte vergroting van de tepels na één of twee weken wel zien of ze ook echt zwanger is geraakt en dat was Jazmyne! Omdat we honden hebben beneden en omdat het toch al relatief druk is met 3 kinderen en veel poezen laten we de poezen altijd boven bevallen. Om alvast te wennen aan de kraamkamer brengen we haar 2 weken voor de bevalling naar boven. Het is een lekker warme kamer met genoeg plekjes om te liggen. Geen gevaarlijke plekken uiteraard, zoals hogere krabpalen. We hebben een werpkist zonder deksel, een flexibele stoffen ‘werpkist’ met afdekking boven en ook nog wat alternatieve plekjes. Iedere poes zoekt haar eigen plekje voor de bevalling en de voorkeuren van dames lopen nogal uiteen. Uiteraard liggen alle spullen zoals gladde doeken, een steriel schaartje etc. klaar voor het grote moment.

De bevalling

Daags voor de bevalling gaan we Jazmyne steeds meer in de gaten houden. Je merkt het wel wanneer de bevalling staat te gebeuren, dan wordt ze onrustig, gaat een plekje zoeken en wat gegrom bij de weeën hoort er ook bij. Vanaf dat moment blijven mijn man, de kinderen en ik op toerbeurten bij Jazmyne. Al snel zijn er drie prachtige kittens geboren. Nadat ze droog zijn kunnen we alvast de kleuren gaan gokken! Zo vlak na de geboorte is niets met zekerheid te zeggen, zeker niet als het gaat om silver/smoke en patronen. Één kitten is helemaal wit, we hebben ook Ragdolls dus ons niet helemaal vreemd. Een pointed kitten en dat duurt nog wel twee weken voor we er iets over kunnen zeggen. Er zit ook een rood katertje bij. Niet dat je kan zien dat het een katertje is, maar als ze rood zijn kan het nooit een poesje zijn. Als laatste een kitten dat blue of mink kan zijn, erg veel licht hadden we niet want het was al avond. Drie kittens is niet zoveel, meestal zijn het er vijf of zes. Toch vinden wij het wel prima zo. We hebben een Ragdoll poes die ook altijd maar drie kittens heeft, maar dat scheelt een hoop zorgen. Zes is eigenlijk net te veel en uiteindelijk moet je de moeder dan helpen door kittens bij te voeden en dergelijke. Ik ben nog een tijd bij Jazmyne gebleven. Je moet nog de nodige dingen doen. Ik heb de kittens gewogen, nogmaals de lakens verschoond en het warmte plaatje in de werpkist. Na een uur was Jazmyne helemaal rustig en ben ik lekker gaan slapen. Om een uur of vijf in de nacht ging toch nog even kijken en opeens lag er een bijna zwarte kitten bij! Ik moest even twee keer kijken, maar na een snelle telling waren het er toch vier! Het laatste kitten was toch wel een behoorlijk aantal uren later geboren, wat een verassing. Ze was al droog, en na inspectie bleek ze licht gestreept. Silver tabby, maar als ze net geboren zijn lijkt het bijna helemaal zwart.

Tweede artikel Sistrum blz 2

Het leven in de kraamkamer

De eerste weken doen de kittens niet veel anders dan melk drinken en slapen. Het is een super rustig nestje en Jazmyne blijkt een heel goede en trotse moeder. Het is natuurlijk altijd maar even afwachten of een poes ook een goede moeder is. We hebben zelfs ooit een poes gehad die iedereen in huis verzorgt, kittens van alle moeders en zelfs de honden. Maar toen ze zelf een nestje had keek ze er niet naar om. Alle kittens hebben we toen grootgebracht met flesvoeding. Gelukkig is dat nu niet zo en hebben we eigenlijk geen omkijken naar dit nestje. Het rode katertje Virion blijft wel wat achter met zijn groei. We wegen kittens dagelijks en als we zien dat de gewichtstoename bij een kitten achterblijft dan gaan we bijvoeden. We doen kittenmelk in een spuitje en dienen het zo langzaam toe. Omdat Virion soms te langzaam drinkt moeten we hem als een rolmops in een doekje wikkelen om te voorkomen dat hij helemaal nat wordt van de melk. Dat is een supergrappig gezicht! Na een paar dagen vindt hij dat volkomen normaal en zijn toekomstige huisgenoten mogen zich verheugen op een kat die het heerlijk vindt om op zijn rug in je handpalm te liggen. Dat wordt binnen een jaar natuurlijk wel een uitdaging. RagaMuffin katers kunnen wel negen kilogram ‘groot’ worden. Wel is het altijd leuk om te zien dat de kleinste van het nest de meest ondeugende en onderzoekende wordt. Door het bijvoeden bouw je toch een speciale band op!
Na enige weken beginnen de kittens echt een eigen karakter te krijgen. Ze verkleuren van vacht en ze gaan steeds meer op onderzoek uit. Ze zitten nog steeds boven in de kraamkamer en mogen behalve de gezinsleden nog geen bezoek hebben. Dit doen we om te voorkomen dat ze teveel blootgesteld worden aan bacteriën en virussen. Uiteindelijk moeten ze natuurlijk wel naar beneden, ze moeten wennen aan de andere katten, aan de drukte en alle geluiden. Uiteraard moeten ze ook heel vaak mensen om zich heen hebben. Ook niet onbelangrijk, hun toekomstige verzorgingsteam wil ze ook een keertje in het echt zien. Alle kittens zijn al voorlopig gereserveerd en de bezoeken starten op een leeftijd van zes weken. Daags daarvoor halen we de kittens naar beneden. We hebben een speciale kittenkamer met veel glas rondom zodat ze langzaam aan kunnen wennen. Ooit heeft mijn man deze achterkamer gebouwd met de illusie dat hij zijn eigen studeerkamer zou hebben beneden… Voor het nieuwe doel is de kamer
Tweede artikel Sistrum blz 3 ideaal! We hebben vanuit de woonkamer direct zicht op de kittens en ze kunnen langzaam wennen aan alles. In tegenstelling tot de ‘kraamkamer’ hebben de kittens al veel uitdagendere speelmogelijkheden met iets hogere krabpalen en natuurlijk ook voor mamma een plekje die voor de kittens ook onbereikbaar is. Mamma wil natuurlijk af en toe ook even rust hebben.
Tegen de tijd dat de nieuwe eigenaren op bezoek komen zijn ze al weer helemaal gewend aan hun nieuwe omgeving. Ook zijn de kittens nu zover gekleurd dat we met redelijke zekerheid kunnen zeggen wat de kleuren en patronen zijn. We kunnen zelf wel de oogkleur voorspellen en eigenlijk het meest belangrijke: het karakter!
Om te beginnen hebben we natuurlijk Virion. Hij is met zekerheid een Red Classic Tabby & White Katertje. Hij is nog steeds de kleinste van het nest maar zo enorm lief! Hij is speels, maar heel zachtaardig, zeker richting mensen. Het kitten dat als laatste geboren was is een poesje. Ze is al een stuk lichter van kleur. We houden het op Silver Mackerel Tabby & White, ze heet overigens Severa. Ook zij is heel lief maar kan ook een enorme dondersteen zijn!
Het pointed kitten blijkt ook een poesje, ze is al helemaal bijgekleurd en krijgt met zekerheid mooie groene kijkers. We hebben haar Lucina genoemd en ze is een Blue Tortie Lynx point & White poesje. Zij zal net als een ragdoll ‘doorkleuren’ tot haar derde levensjaar. Lucina is een heel slim poesje met een eigen willetje. Wel lief maar de meest onderzoekende van het nest.
Ook de laatste blijkt een poesje, en we hebben haar Maribelle genoemd. Haar kleur is wat lastig voor ons nederlanders omdat er geen vertaling voor is. In het Engels is het: Natural Mink Classic (Silver) Tabby & White. Om de termen maar enigszins te vertalen: Natural Mink is de kleur. Classic (Tabby) slaat op het patroon. Tabby betekent net als lynx dat ze een tijgerachtige patroon hebben. Mackerel (of Mac) duidt op dunne streepjes zoals een tijger ook heeft. Classic zijn veel dikkere vlakken en geeft een beetje een vlekkerig effect. Het wordt in Europa ook wel eens uitgedrukt als Blotched. Helaas maakt men er in de kattengenetica een hobby van om iedere keer nieuwe namen te bedenken voor hetzelfde. Daarmee kunnen we gelijk silver verklaren, dit betekent dat de kleur bij de huid lichter (bijna wit) is dan de puntjes van het haar. Afhankelijk van de kleur heet dit verschijnsel silver of smoke. Juist die combinatie van classic tabby en silver geeft Maribelle een heel lieve verschijning! Ook zij krijgt met zekerheid mooie groene ogen en ook Maribelle is heel erg lief!

Tweede artikel Sistrum blz 4

De volgende grote stap

Na negen weken gaan we met de kittens naar de dierenarts. Behalve Virion zijn alle kittens inmiddels definitief gereserveerd. Allemaal heel leuke mensen waarvan we zeker weten dat ze de kittens een mooie toekomst tegemoet gaan. Het mooie van RagaMuffins en Ragdolls is dat je ook zeker weet dat nieuwe eigenaren ook helemaal gelukkig gaan worden met hun kat!
Bij de dierenarts staat voor vandaag het eerste onderzoek en eerste de enting op de planning. De kittens zijn allemaal kerngezond en alles is prima in orde. Na de enting staat de kittens de volgende grote stap te wachten. We brengen ze nog wel naar de kittenkamer, maar overdag laten we de deur open. Ze kunnen eruit en opeens komen er ook allemaal nieuwsgierige poezen op bezoek. De honden kunnen we niet bij want anders eten die het kittenvoer op. De kittens wennen altijd verbazingwekkend snel aan de nieuwe situatie en voor je het weet terroriseren ze de honden. Na de vierde dag besloot Virion dat je ook best lekker kan slapen bij die honden, lekker warm is het in ieder geval. Dat is zo aandoenlijk om te zien, zo’n kitten dat knus bij zo’n grote hond gaat liggen. Na een week weet je niet beter dat er kittens door het huis vliegen. Er worden verschillende routes uitgeprobeerd maar favoriet is toch de bank route. Je start bij de kattenkrabpaal naast de bank, over de rugleuning van bank 1 naar bank 2. Een sprong naar die andere Krabpaal en dan gelijk door naar de tafel. Over het toetsenbord van mijn man die niet in zijn beoogde studeerkamer kan werken en dan een laatste sprong naar het buro waar je ook prima kunt landen op een toetsenbord van mijn zoon die een spelletje probeert te spelen.
Het zal duidelijk zijn, de kittens kunnen heel erg aanwezig zijn. Maar de meeste tijd liggen ze lekker op de bank bij elkaar of bij ons en de kinderen op schoot. Ze moeten natuurlijk ook spelen en hun energie kwijt. Later worden het lieve zachtaardige en rustige katten, maar het eerste jaar kunnen het behoorlijke donderstenen zijn.
Als de kittens 11 weken oud zijn is Virion ook gereserveerd door Jeronimo en René uit Zaandam. Jeronimo bleek net als ik niet alleen een kattenliefhebber, maar ook evenals ik een wijnliefhebber te zijn. Hij was helemaal weg van Virion en ik krijg nog regelmatig filmpje opgestuurd van Virion, daar ben ik ook heel blij mee! De kittens gaan met 13 weken naar hun nieuwe huisje. Een paar dagen daarvoor gaan ze naar de dierenarts voor de tweede enting, tweede controle en de chip. Vooral het chippen vindt ik altijd zielig, dat is zo’n dikke naald voor de kittens. Alhoewel, ze zijn dan allemaal tussen de 1100 gram en 1300 gram. Best groot al. We houden ze dan nog twee dagen thuis waarin we ze voor het laatst ontwormen en ontvlooien. Het kan zijn dat ze een beetje ziek zijn van dit alles, vandaar nog even bij mamma en de vertrouwde omgeving. Toch breekt dan de dag aan dat ze worden opgehaald. Dat kan soms best moeilijk zijn omdat je toch weer een hele band opgebouwd hebt met ze. Ieder nest is speciaal!
Severa heet nu Vera en woont bij Gea en haar gezin uit Stadskanaal. Virion woont zoals gezegd bij Jeronimo en René. Zowel René als de man van Gea hebben overigens aangegeven nog terug te komen voor een kitten van een andere poes van ons. Ze waren zo gecharmeerd van Savi dat ze dolgraag zo’n portret willen hebben! Maribelle heet nu Ivory en woont bij Skye uit Groningen. Lucina als laatste heet nu Sofia en is verhuisd naar Shirly en haar gezin uit Lith.
We proberen zoveel mogelijk contact te houden met de nieuwe eigenaren. We willen graag weten hoe het de kittens vergaat en we vinden het fantastisch om foto’s te ontvangen om te zien hoe ze zich ontwikkelen. Op onze website staan fotoboeken van alle nesten en kittens, zo kunnen toekomstige eigenaren ook zien wat ze kunnen verwachten.