Het ontstaan van de Ragdoll staat in alle talen beschreven en er zijn vele websites die zeer gedetailleerd beschrijven hoe het begon in de jaren 60 in Riverside California (vermoedelijk 1963). Een zoektocht op Google levert de mooiste verhalen en theorieen op. Maar de kale feiten zijn dat de stammoeder van het ras Ragdoll een wilde poes is. Haar naam is Josephine en ze was wit van kleur met een halflange vacht. Ann Baker fokte destijds wel katten, maar voornamelijk Perzen. Josephine was de kat van haar buurvrouw en bepaald niet een kat met het bekende zachte karakter.

Josephine is op een gegeven moment aangereden door een auto en na intensieve verzorging is ze hersteld van haar verwondingen. Vanaf dat moment kreeg zij alleen maar kittens met de karaktereigenschappen van de Ragdoll. Hier komen ook alle wilde theorieen om de hoek kijken, van genetische manipulatie tot mutatie als gevolg van het ongeluk. Een goede verklaring is er eigenlijk nooit geweest. Hoe dan ook, Ann Baker was vastbesloten om met deze kittens een fokprogramma te starten.

Josephine en de kittens waren formeel eigendom van haar buren en uiteindelijk heeft Ann Baker drie kittens overgenomen die de basis vormen van het Ragdoll ras. Dit zijn:

  • Buckwheat, zij was een donkere (bruin) en langharige poes. Haar vader was  Blackie, een zwarte burmees-achtige kater.
  • Daddy Warbucks. Hij is de zoon van onbekende kater en zag er min of meer uit als een heilige Birmaan.
  • Fugianna, de dochter van Daddy Warbucks en Josephine. Zij was een bi-color poes.

Ann Baker had een onderverdeling voor haar Ragdolls, ze maakte onderscheid tussen een “donkere kant” en een “lichte kant”. Buckwheat was een van de stamouders van de Ragdolls en behoorde tot de donkere kant. Ann Baker omschreef Buckwheat zelf als een langharige bruin-zwarte kat met gele oogkleur (misschien een sepia). Buckwheat’s vader omschreef ze als een Burmees. Dit maakt het zeer aannemelijk dat dankzij Buckweat het Mink gen (Tonkinees) in de Ragdoll lijnen gebracht werd. Voor meer informatie over de genetica: Ik ben bezig met een apart hoofdstuk hierover, dat komt z.s.m. op de website.

Eerste Ragdoll lijnenEerste Ragdoll lijnen

Links staat de stamboom van de eerste ragdolls, voor een vergrootte weergave moet je er even op klikken.  Hier komen ook weer haar twee kanten (donker links en licht rechts terug). Ann combineerde zoveel mogelijk de Ragdolls van de donkere kant met de lichtere kant omdat ze ervan overtuigd was dat dit  noodzakelijk was voor het behoud van de grootte en de intense oogkleur binnen het ras. Oftwel, zij kruiste de Sepia’s en Solids terug met de pointed ragdolls. De kittens met een slechte (aqua, lichtgrijs tot grijzig blauw) oogkleur voor een pointed Ragdoll werden zoveel mogelijk als huisdier verkocht. Dat waren in die tijd dus waarschijnlijk ook een hoop Minks :-)

Ann Baker heeft in de tijd die daarop volgde de ragdoll enorm gepromoot en dat leverde veel media aandacht op. Ann ging zelfs zover dat ze een trademark heeft aangevraagd voor het ras raggdoll, fokkers moesten voor ieder kitten royalties afdragen. Ann heeft in die tijd ook het International Ragdoll Cat Association (IRCA) gesticht voor (stamboom) registratie van raggdolls. Ann ging wel erg ver met uitspraken en regels met als gevolg dat een groep fokkers uit de IRCA is gestapt. Onder leiding van de familie Deyton werd een eigen vereniging opgezet maar ook ragdoll afdelingen binnen bestaande verenigingen . Saillant detail is dat de Deyton’s alleen de pointed ragdoll erkende en ging promoten . Dit is ook de reden dan Minks en Solids jarenlang in het verdomhoekje gezeten hebben, dat is de laatste jaren aan het veranderen.